Voorinstellingen in Lightroom

Voorinstellingen in Lightroom, of ook wel eens presets in Lightroom genoemd in het Engels, zijn bewerkingen die je opslaat en nadien op verschillende foto’s kan toepassen. Je geeft deze voorinstellingen een naam en kan deze nadien met één klik op je foto’s zetten.

Waarom voorinstellingen in Lightroom gebruiken?

Voorinstellingen gebruiken in Lightroom kan je helpen om efficiënter te werken tijdens de nabewerking van je foto’s. Ze zorgen ervoor dat je een bepaalde bewerking, die je hebt opgeslagen, met één klik weer kan oproepen.

De instellingen die je opslaat zijn afhankelijk van je eigen werkwijze of voorkeur. De meest voorkomende optie is dat fotografen de basisinstellingen opslaan als preset die ze voor (bijna) elke foto gebruiken. Een andere optie is om voorinstellingen in Lightroom op te slaan voor bepaalde scenario’s waarin je fotografeert en vaker wil teruggebruiken. Dit kunnen bijvoorbeeld studio foto’s zijn, zwart-wit foto’s, etc.

Hoe voorinstellingen opslaan in Ligthroom?

Een preset in Lightroom opslaan kan via enkele gemakkelijke stappen. Deze lees je hier:

  1. Pas de instellingen die je graag wil opslaan toe op een foto.
  2. Ga naar de bovenste tab in Lightroom genaamd ‘voorinstellingen’ of ‘presets’ en klik hier op het ‘+’ icoontje’. Hier kan je dan kiezen voor ‘creëer een nieuwe voorinstelling’.
  3. Geef je voorinstelling een naam.
  4. Kies bij de instellingen voor de instellingen die je graag in je voorinstelling wil opslaan.
  5. Klik op ‘creëren’.

Nu is je voorinstelling gemaakt.

Hoe deze voorinstelling toepassen op je foto?

Als je de voorinstelling wil toepassen op je foto in Lightroom kan dit tijdens de bewerkstap. Je kan weer naar de bovenste tab van ‘voorinstellingen’ of ‘presets’ gaan. Hier zie je nu je nieuwe voorinstelling staan. Klik hierop en je bewerkingen zullen toegepast worden op je gekozen foto.

Wat nu?

Ga aan de slag met het maken van de voorinstellingen die je graag zou willen. Dit kan zijn voor je basisinstellingen, maar ook voor bepaalde situaties waar je steeds een specifieke bewerking voor gebruikt.

Weet ook dat je de voorinstelling nog per specifieke foto kan aanpassen, want vaak is er wel een kleine aanpassing nodig voor foto’s.

Wil je graag nog meer tips krijgen over fotografie, nabewerking en marketing om te groeien als fotograaf? Download hieronder dan het gratis E-boek met 9 tips voor fotografen.