Leuke locaties voor paardenfotografie

Locaties voor paardenfotografie. Iedereen kent het wel. Je ziet allemaal prachtige plaatjes voorbij komen van andere paardenfotografen. Zij kennen de beste plekjes en mooiste locaties om prachtige paardenfoto’s te maken. Wil jij weten hoe jij ook foto’s kan maken op prachtige plekken? Lees snel verder, want als paardenfotograaf kan ik je hiermee helpen.

Locaties voor paardenfotografie, waarom een taboe?

Locaties delen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er zijn 2 kampen binnen de paardenfotografie: voorstanders en tegenstanders. Ik kan beide standpunten over het delen locaties voor de perfecte paardenfoto’s wel begrijpen. 

Het is erg moeilijk om zelf een leuke locatie te vinden. Er kruipt heel veel tijd in. Je moet opzoekwerk doen, locaties gaan bekijken en soms lang rondrijden voor niets. 

Dan is het natuurlijk gemakkelijk en leuk als iemand zo’n locatie deelt. Maar daar hangen ook nadelen aan vast. 

Want als ineens iedereen naar dezelfde locatie gaat, heeft dit impact op de natuur. De natuur wordt vernield omdat er heel de tijd paarden, eigenaars en dierenfotografen rondlopen. 

Ander nadeel is dat zo de kans groot wordt dat er meerdere paarden en paardenfotografen op hetzelfde tijdstip op dezelfde locatie zijn. Dit zorgt ervoor dat je klant niet blij is en het moeilijk wordt om foto’s te maken.

Daarom deel ik ook geen exacte locaties in dit artikel. Maar geef ik wel tips zodat je zelf aan de slag kan.

Lees onder de foto’s verder om de leukste locaties voor paardenfotografie te ontdekken.

9 locaties voor paardenfotografie

1. Bos

Een bos is een super leuke locatie om te fotograferen. Bossen zijn er overal en paarden zijn er bijna altijd welkom. 

In het bos zijn er verschillende mogelijkheden voor paardenfotografie. 

Je kan op zoek gaan naar een open vlakte in het bos. Je bent dan omringd door bomen. Zo heb je nog voldoende licht én kan je zorgen voor een mooie bokeh op de achtergrond. 

Het is natuurlijk ook mooi om echt in het bos te fotograferen. Kijk hierbij zeker naar verschillende kleuren bladeren of boomstammen met veel karakter.

Het bos is vooral mijn favoriete locatie om te gaan fotograferen in de herfst met alle prachtige kleuren.

2. Bomenlaan

Bomenlanen zijn ook een schitterende locaties voor paardenfotografie. Ikzelf vind vooral de symmetrie tof. Het menselijk oog houdt van symmetrie, omdat dit een soort van perfectie uitstraalt. Dat is ook de reden dat foto’s in een bomenlaan het goed doen. 

‘s Ochtends vroeg als er een beetje mist of nevel hangt krijgt een bomenlaan een mysterieuze toets.

Mooie bomenlanen vind je soms in het bos, maar vaak ook als oprijlaan naar een plek, parking of manege. Als je geluk hebt kom je een mooie bomenrij tegen in de buurt.

3. Strand

Het strand is een geweldige, maar ook moeilijke locatie voor paardenfotografie. 

Bij felle zon is het enorm moeilijk om op het strand te fotograferen. Dit komt omdat er geen elementen zijn, zoals bomen, die het licht van de zon kunnen breken. Hierdoor heb je op strand slechts enkele momenten om een perfect beeld te krijgen. 

Daarom fotografeer je op het strand het best tijdens de zonsopgang of zonsondergang. Helemaal af wordt het als er enkele wolken in de lucht aanwezig zijn. 

4. Duinen

Ook duinen zijn een geweldige locatie voor paardenfotografie. Als er op het strand zelf nog te veel zon is, kan je best even naar de duinen gaan. 

Maar ook in het binnenland zijn er soms duinen te vinden. 

De duinen bieden steeds weer een ander beeld. Je kan er hele coole actiefoto’s maken, maar ook prachtige portretten. Een kleine tip hierbij is dat het heel leuk is om je model te kadreren met de duinen. Je modellen op een verhoogde duin zetten met een beetje duingras is altijd een leuk idee.

5. Bloemenvelden

Bloemenvelden zijn de laatste tijd heel populaire locaties voor fotoshoots met paarden. Ze leveren altijd verschillende en vooral kleurrijke plaatjes op. Daarom zijn bloemenvelden één van mijn favoriete plekken om paarden te fotograferen.

Toch is het moeilijk om toegang te krijgen tot bloemenvelden. Er zijn bloemenvelden die je kan huren voor fotografie, maar vaak zal je zelf de eigenaar moeten contacteren als je ergens een prachtig bloemenveld hebt gevonden. Niet de makkelijkste opdracht, maar wie niet vraagt niet wint.


Voor deze prachtige locaties moet je dus ook wel veel moeite doen. 

6. Heide

In de zomer is de heide de plek waar je me het meest terugvindt als paardenfotograaf. De prachtige paarse heide geeft een prachtige sfeer aan je foto. 

Je hebt heel veel verschillende heides in België en Nederland. Dit zijn meestal natuurgebieden waar je ook met je paard naartoe mag. Bekijk wel zeker op voorhand of je overal mag komen. Indien niet, blijf dan op de aangeduide ruiterpaden.


2 andere belangrijke elementen waar je op moet letten als je in de heide gaat fotograferen:

  • Respecteer de natuur
    Respecteer de heide en de natuur en probeer zo voorzichtig mogelijk te zijn.
  • Grondwespen
    Grondwespen kunnen je fotoshoot helemaal verpesten.
    Zie je enkele wespen op 1 plek? Ga meteen weg. Wanneer jij en je paard bewegen, kun je de grondwespen boos maken. Veiligheid voor alles! 

7. Waterplas

Nog zo’n prachtige locaties voor paardenfotografie zijn waterplassen. Water geeft je foto zoveel extra. 

Je kan foto’s maken waarbij je model aan de waterrand staat. Als het paard aan de andere kant van een plas plaatst, krijg je bij windstil weer een mooie weerspiegeling. Geen meer in je buurt? Zoek dan eens naar grote plassen na een hevige regenbui! 

Je foto krijgt een magisch gevoel wanneer je model in het water staat. Staat er nog een leuke boomgrens op de achtergrond? Dan is de foto helemaal perfect. 

Let wel op dat het water veilig is voor paard en mens om in te gaan. Controleer de diepte en let op de kleur. Is er een groene schijn? Dan kan er blauwalg in het water zitten. Ga dan niet het water in en zorg dat het paard zeker niet van het water drinkt.

8. Karakteristieke gebouwen

Karakteristieke gebouwen maken je foto net iets anders. Een goede belichting (ochtend- of avondzon) van het model voor een oude boerderij, een ruîne, kasteel of kerk valt sowieso op. 

Op voorhand moet je wel nadenken over het idee dat je via de foto wilt overbrengen. Gebouwen op de achtergrond van je foto kunnen soms ook als storend gezien worden, zeker als er geen verhaal achter zit. 

Dat is de reden dat dit een heel moeilijke locatie is om mee te werken. 

9. Op stal

Niet iedereen kan met zijn paard naar een locatie komen. Niet getreurd: er is altijd wel een mogelijkheid om te fotograferen op stal of in de buurt van de stal.

Als er in de buurt van de stal een leuk bos of weiland is kan je daar naartoe wandelen.

Als ook dat niet kan, moet je creatief omgaan met het fotograferen in de beschikbare ruimte. Kijk zeker overal eens rond. Is er een boomgrens die je kan gebruiken? Zijn er leuke plaatsen die een toffe achtergrond kunnen opleveren? Creatieve ideeën zoals hooibalen of tractoren die een leuk verhaal vertellen op je foto? 

Is er geen leuke plek ter beschikking met boomgrens? Zijn overal draden te zien op je foto? Dan moet je werken met wat je hebt. Als er een mooie lucht is kan je prachtige plaatjes schieten, en anders kan je nadien in Photoshop je lucht vervangen. Of je gaat iets meer van bovenuit schieten zodat de kleine bomen die misschien toch nog te zien zijn op de achtergrond je foto. De draden, die moet je dan nadien in Photoshop even wegwerken. Zo eindig je toch met leuke foto’s!

En vergeet ook niet dat je in een stal, vaak ook erg mooie blackfoto’s kan maken. Het enige wat je nodig hebt is een grote deuropening, voldoende licht en een donkere achtergrond.

Wil jij ook prachtige foto’s op een super leuke locatie? Dat kan bij mij. Bekijk hier je mogelijkheden.

Wil je nog meer inspiratie voor toffe locaties? Bekijk zeker ook mij Instagram.