Hoe je fototoestel scherpstellen?

Heb je net een nieuw fototoestel gekocht? Of ben je net begonnen met fotograferen? Vraag je je af hoe je je fototoestel moet scherpstellen? Dan is dit het artikel voor jou. Het scherpstellen van je foto’s is een belangrijk onderdeel om te begrijpen en toe te passen. Lees dus snel verder om meer te leren over het automatisch scherpstellen van je camera.

Manieren om je foto scherp te stellen

Er zijn verschillende manieren om je foto scherp te stellen. Automatisch scherpstellen kan je doen op drie manieren: via autofocus, continue focus en single focus. Deze worden hieronder verder beschreven.

Ter informatie: Het is ook mogelijk om je fototoestel manueel scherp te stellen. Dit kan je doen door aan de scherpstelring van je cameralens te draaien tot je je foto scherp hebt waar je wilt. Dit is niet de manier waarop ik graag werk. Dus hieronder ga ik verder over de manieren om automatisch scherp te stellen met je fototoestel.

Autofocus

Bij het gebruik maken van de autofocus van je fototoestel zal je fototoestel zelf beslissen op welk punt van je foto het zal scherpstellen. Hiervoor moet je de ontspanknop van je fototoestel half ingedrukt of volledig ingedrukt houden. Hierbij heb je iets minder controle op de uitkomst.

Vandaag de dag zijn er wel veel nieuwe technologieën en camera’s waarin dit meer geavanceerd is. Een voorbeeld hiervan zijn camera’s die volledig automatisch zullen scherpstellen op de ogen van je onderwerp.

Single focus

Gebruik maken van ‘Single Focus’ of ‘One shot’ scherpstelling is aan te raden bij het fotograferen van stilstaande onderwerpen. Dit aangezien deze manier van scherpstellen ervoor zorgt dat je camera één keer scherp stelt op een punt dat jij gekozen hebt.  Dit is aan te raden voor stillevens of portretfoto’s.

Continue focus

Misschien kan je het al raden, maar bij de ‘continue focus’ zal je camera de hele tijd blijven scherpstellen op een punt van je foto dat jij gekozen hebt. Bij de meeste camera’s is dat het geval wanneer je de ontspanknop van je camera half ingedrukt blijft houden op deze stand. Dit is enorm handig als je een onderwerp fotografeert dat in beweging is of van plaats verandert.

Scherpstellen, en wat nu?

In deze blog post heb je theoretisch geleerd hoe je kan scherpstellen. Belangrijk is ook dat je hier in praktijk mee aan de slag gaat. Hierbij leer je je eigen fototoestel beter kennen en leer je nieuwe vaardigheden.

Ben je nog niet uitgeleerd? Dan kan je nog meer tips vinden voor fotografen in het gratis E-boek dat ik geschreven heb. Hierin leer je 9 handige tips over zowel fotografie, nabewerking als marketing.

Heb je zin om praktisch aan de slag te gaan, maar weet je niet waar te beginnen? Bekijk de opties voor workshops hier