Een dag in het leven van een paardenfotograaf & hondenfotograaf

Als paardenfotograaf en hondenfotograaf in bijberoep ziet elke week en dag er helemaal anders uit. Over het algemeen zitten mijn dagen vol met verschillende taken: voorbereiding van fotoshoots, klantencontact, marketing, administratie, bewerken van foto’s, fotoshoots, etc.

Als fotograaf die buiten fotografeert ben ik natuurlijk ook afhankelijk van het weer. Dit zorgt ervoor dat mijn dag- en weekplanning soms ineens helemaal overhoop gegooid wordt als het weerbericht verandert. Neem jij eens een kijkje in mijn leven als paardenfotograaf en hondenfotograaf?

De ochtend

Afhankelijk van de planning van de dag begin ik heel vroeg, met zonsopgang, met een fotoshoot. Of begin ik ’s morgens met het bewerken van foto’s of het werken aan mijn marketingplan. Als er in de avond een fotoshoot op de planning staat met zonsondergang begin ik de dag met het opladen van batterijen, legen van geheugenkaartjes, back-ups maken en mijn fototoestel kuisen. Zo is alles in orde voor de fotoshoot.

Namiddag

In de namiddag zorg ik dat alles klaar staat: jurken die de klant gekozen heeft, dekentjes voor honden, fotografiehalsters en fotografieleibanden. Zo weet ik dat alles klaarstaat voor de fotoshoot.

Ik ga verder met het bewerken van foto’s, doe wat administratie en bekijk welke taken er nog op mijn to-do lijstje staan. Soms is dat het schrijven van blogs, een contentplanning maken of aan de website werken. Je kan meer volgen achter de schermen via Instagram.

Avond

Afhankelijk van de tijd in het jaar gaat de fotoshoot in de namiddag of avond door. Dit omdat het steeds doorgaat tijdens het gouden uurtje, en de meeste klanten kiezen voor een fotoshoot in de avond met zonsondergang.

Ik vertrek naar de locatie zodat ik er tijdig ben voor de fotoshoot. Daar ontmoet ik de klanten en hun dieren. We bespreken de verwachtingen van de fotoshoot en wat ze graag willen doen. Zo kan ik hen, en hun dieren alvast wat leren kennen.

De fotoshoot start en we nemen de tijd die nodig is. Vaak duurt de fotoshoot tussen de 60 minuten en 90 minuten. Dit is afhankelijk van het gekozen pakket, en hoe vlot het gaat met de dieren. We nemen de foto’s die de klant graag wil en hebben een fijne tijd tijdens de fotoshoot.

Na de fotoshoot kunnen de klanten naar de fotoproducten kijken als ze dit graag willen. Zo zien ze de opties en kunnen ze beslissen of ze graag iets willen bestellen. Er wordt ook gecommuniceerd hoe het verder verloopt.

Als ik thuis kom zet ik de foto’s op mijn computer, dan zal ik de dag zelf of de volgende dag(en) werken aan de selectie, een voorbeeld bewerken, het opzetten van de keuzegalerij, etc.

Het einde van de dag

Elke dag is uniek en leuk. Er zijn vele taken die in mijn takenpakket zitten. Het is fantastisch om elke dag aan andere dingen te werken en klanten blij te maken met mooie foto’s.

Hannelore Gilis fotografie kijkt naar wanddecoratie