De regel van derden in fotografie

De regel van derden, of ook wel de gulden snede genoemd, is een belangrijk concept in de fotografiewereld. Misschien heb je er al eens over gehoord en wil je er graag meer over weten, maar misschien is dit de eerste keer dat je ermee in contact komt. Hoe dan ook, dit artikel zal je meer leren over de regel van derden, en hoe deze te gebruiken in je fotografie.

De regel van derden

De regel van derden wordt niet voor niets ook de gulden snede genoemd. De reden hiervoor is dat door gebruik te maken van de regel van derden je foto’s er boeiender uitzien. Het maakt het mooier en aantrekkelijker voor degene die de foto bekijkt.

Je moet je voorstellen dat je foto opgedeeld is in 9 gelijke vlakken door 2 horizontale en 2 verticale lijnen. Hierbij wil je graag dat je onderwerp oftewel op deze lijnen of snijpunten staat, of dat je onderwerp rechts of links van de buitenste lijnen staat. In deze compositie blijft vaak het midden leeg of semi-leeg.

De gulden snede en kijkrichting

Belangrijk om bij het gebruik van deze gulden snede ook rekening te houden met de kijkrichting van je model. De kijkrichting van het onderwerp dat je fotografeert zal mee de compositie van je foto bepalen. Zorg er dus steeds voor dat er steeds meer ruimte is in de richting dat je onderwerp kijkt. Dit helpt bij het creëren van een gebalanceerd en interessant eindresultaat.

Moet je deze regel van derden gebruiken?

Nee hoor, je hoeft zeker niet altijd de regel van derden gebruiken. Regels zijn er om te snappen, en nadien te breken op de manier die bij je past. Zelf vind ik het ook enorm leuk om mijn model volledig centraal te zetten, zeker als deze recht in de camera kijkt.

Het belangrijkste is dat jij tevreden bent met de foto’s die je gemaakt hebt. Speel met de compositie en bekijk wat jij graag ziet. Het is gewoon een houvast die je kan gebruiken.

Wil je graag praktisch aan de slag gaan met paardenfotografie of hondenfotografie? Boek dan je workshop hier.

Als je graag nog meer wil leren over fotografie, nabewerking en ook marketing voor fotografen? Download dan het gratis E-boek met 9 tips om te groeien als fotograaf.