De beste tijd om te gaan fotograferen

Ken je dat moment waarop je ineens wil gaan fotograferen? Het is toevallig net 12 uur ‘s middags, maar toch wil je erop uit trekken om te gaan fotograferen. Alles goed en wel. Maar wanneer je thuis komt staan er allemaal harde schaduwen van de zon op je foto. Dat heb ik in het begin van mijn passie voor paardenfotografie en hondenfotografie ook enkele keren gehad. Lees verder om te lezen waar je op moet letten als je gaat fotograferen op de middag. En wat nu eigenlijk de beste tijd is om te gaan fotograferen als paardenfotograaf en hondenfotograaf om deze problemen te vermijden.

Op de middag met felle zon

Doorheen de fotoshoots die ik gedaan heb, heb ik ondervonden dat ik het echt niet leuk vind om te gaan fotograferen op de middag. De zon staat enorm hoog en zorgt voor harde schaduwen. Soms kan je spijtig genoeg echt niet anders. Wat doe je dan?

Eerst en vooral heb ik één basisprincipe: Ga op zoek naar schaduw. Als je een schaduwplek vindt is het best om je paard of hond (of ander onderwerp) hier neer te zetten. Dit zorgt voor diffuus licht. Als fotograaf zit je best zelf ook in de schaduw. Als dit niet mogelijk is, is het belangrijk dat je let op hoe de zon in je lens schijnt. Een ‘sunflare’ kan je foto maken of kraken. Dit ligt volledig aan wat jij graag ziet.

Als je als paardenfotograaf of hondenfotograaf in het midden van de dag op stap gaat is het ook belangrijk om op je instellingen te letten. Zelf gebruik ik dan steeds een lage ISO (meestal 100) en een hoge sluitertijd.

Onderstaande foto is om 12 uur genomen op een zonnige dag in een bos. Het model stond in de schaduw van enkele bomen.

Overdag bij bewolkt weer

Als fotograaf heb je spijtig genoeg niet altijd controle over het weer. Soms is er veel zon tijdens je fotoshoot en soms krijg je een bewolkte dag.

Met bewolkt weer kan je eigenlijk alles doen. Je krijgt prachtig diffuus licht tijdens de fotoshoot. De wolken lijken dan precies een grote softbox. Bewolking vind ik zelf enorm leuk tijdens een fotoshoot met paarden of honden.

Het positieve aan bewolking is dat je de hele dag door kan fotograferen. Zowel in de ochtend, middag als avond. Je zal altijd geweldige resultaten bekomen.

Onderstaande foto is genomen op een bewolkte dag om 19 uur.

Zonsopgang en zonsondergang

Hoewel bewolkt weer handig kan zijn, geeft een fotoshoot met je paard of hond tijdens zonsopgang of zonsondergang een warme en romantische sfeer aan je foto’s. Dit is dan ook wat ik het meeste doe als paardenfotograaf en hondenfotograaf.

De zonsopgang en zonsondergang verschillen per seizoen. Je kan steeds opzoeken wanneer dit exact valt op de datum van je paardenfotoshoot of hondenfotoshoot. Zelf gebruik ik hiervoor de app “Alpenglow”. Deze app zou ik je zeker aanraden als fotograaf. Je kan een locatie en datum ingeven en dan krijg je de uren van zonsopgang en zonsondergang te zien.

Een tip voor je fotoshoot tijdens het gouden uur is dat het belangrijk is dat je een boomgrens hebt waar de zon opkomt of ondergaat. Hierdoor schijnt de zon niet rechtstreeks in je lens, maar wordt het zonlicht gebroken door de bomen.

De eerste foto hieronder is genomen om 7 uur in de ochtend (Winter).

De tweede foto is genomen om 17.30 uur in de winter.

Zelf meer leren over fotografie? Boek hier je workshop of meeloopdag.