Actiefoto’s paarden

Goede en scherpe actiefoto’s maken van paarden kan moeilijk zijn. Als paardenfotograaf of paardeneigenaar is het je waarschijnlijk al eens overkomen dat je geen enkele scherpe actiefoto hebt van je fotoshoot. Je vraagt je nu dus waarschijnlijk af: “ja maar, hoe maak ik scherpe actiefoto’s van mijn paard?” In deze blog geef ik je enkele tips om betere actiefoto’s te maken van een paard.

Soorten actiefoto’s van paarden

Natuurlijk zijn er bij paarden verschillende manieren om actiefoto’s te maken van je paard. Dit kan bijvoorbeeld als ze op de weide rondlopen, aan de longe of onder het zadel. In deze blog leg ik je uit hoe je het beste actiefoto’s maakt aan de longe.

Zelf gebruik ik hiervoor meestal een fotohalster en een longe. Hierdoor kan nadien het fotohalster weggewerkt worden in de nabewerking. Zo lijkt het dat het paard volledig los loopt.

Communicatie met de eigenaar

Bij actiefoto’s aan de longe is goede communicatie met de eigenaar, of de persoon die aan het longeren is, zeer belangrijk. Je moet de longeercirkel namelijk zien als een klok. Hierbij ga je steeds op het kwartier/halfuur tegenover jou de foto’s nemen.

Hierbij kan je dan communiceren dat de persoon die aan het longeren is ervoor zorgt dat het paard juist op die moment aanspringt in galop of meer actief doorloopt.

Zet je sluitertijd hoger voor scherpe actiefoto’s van paarden

Hoe hoger je de sluitertijd zet, en dus hoe korter de sluitertijd is, hoe beter beweging wordt bevroren op de foto. Hierbij raad ik zeker aan om 1/750 aan te houden bij een trage tot normale snelheid van het paard als het al wat donkerder is. Heb je een snel paard voor je lens, en heb je genoeg licht, dan kies je best voor een sluitertijd tussen de 1/1000 en 1/1500.

Natuurlijk hangt je sluitertijd ook af van het licht dat je ter beschikking hebt. Toch raad ik aan om je sluitertijd echt niet lager te zetten dan 1/750. Zet dan eerder je ISO naar boven. En zet altijd je diafragmagetal zo laag mogelijk, dus zo open mogelijk. Dit is afhankelijk van je lens.

Zet je camera op ‘continue focus’ voor actiefoto’s van paarden

Wanneer je dit kiest zal je camera continue scherpstellen op het scherpstelpunt dat jij hebt gekozen. Deze manier van scherpstellen is het beste bij actiefoto’s bij paarden, of bij dieren in het algemeen.

Ps. Zelf gebruik ik deze stand ook vaak voor portretfoto’s. Dit aangezien paarden vaak in beweging zijn.

Het moment voor een goede actiefoto van een paard

Het moment waarop je je actiefoto neemt is zeer belangrijk. Deze kan de foto maken of kraken. Hierbij zorg je best voor een opwaartse beweging in galop. Dit betekent dat de voorbenen van het paard van de grond zijn. In draf zorg je er best voor dat je een ‘M-figuur’ te zien krijgt tussen de benen van het paard. Dit kan je ook zien op onderstaande foto.

Als we een neerwaartse beweging vastleggen ziet de foto er meestal vreemd uit. Een neerwaartse beweging is dus wanneer de voorbenen van het paard al op de grond staan, terwijl de achterpoten nog in de lucht zijn.

Conclusie

Natuurlijk is het belangrijk om na het lezen van deze blogpost ook aan de slag te gaan. Oefenen, oefenen, oefenen is de boodschap. Het leren timen en scherpstellen met actiefoto’s met een paard is het allerbelangrijkste.

Heb je geoefend op actiefoto’s? Deel zeker je resultaten en tag me op Instagram. Of stuur me je foto’s via mail.

Heb je na het lezen van deze blogpost zin om meer te leren over paardenfotografie en het nemen van actiefoto’s? Bekijk hier de opties om een workshop te volgen om je paardenfotografie naar een hoger niveau te tillen.