Workshop hondenfotografie Maart 2022

Begin Maart gaf ik een leuke complete workshop hondenfotografie. Deze prive-workshop hondenfotografie stond in het teken van meer leren over het fotograferen van honden en de nabewerking van de gemaakte foto’s. De cursist was een beginnende fotograaf die graag meer wou leren over de theorie van het fotograferen van honden, alsook de praktijk en de nabewerking. De workshop duurde ongeveer 5 uur. Benieuwd naar hoe de workshop hondenfotografie verliep? Lees dan snel deze blog.

Theorie van de workshop hondenfotografie

Voor deze workshop gingen we weer op pad tijdens de zonsopgang. Hiervoor deden we nog een theoriegedeelte. Hierdoor begonnen we om 6.30u aan de workshop. Het was dus een vroege ochtend. Het theoriegedeelte werd specifiek toegepast op de hondenfotografie. Dit gedeelte nam ongeveer een uur de tijd in beslag.

Tijdens dit uur bespraken we de voorbereide presentatie met alle informatie over hondenfotografie. Alsook enkele vaak gebruikte poses tijdens een fotoshoot met een hond. Bij de complete workshop kreeg de deelnemer nog een boekje met de PowerPointpresentatie. Zo kan ze hier nadien ook nog steeds even rustig doorgaan.

Praktijk: het fotograferen van honden

Na het theoriegedeelte kwamen onze modellen aan op de locatie. De eerste modellen waren twee prachtige border collies. Deze stonden model tijdens de zonsopgang. Het was echt een heel mooie en heldere zonsopgang die ochtend.

We begonnen met portretfoto’s van beide honden, zowel samen als alleen. We zorgden voor voldoende afwisseling tussen beide honden zodat ze zich niet zouden vervelen. Ook gingen de baasjes mee met de honden op de foto. Zo konden we ook connectiefoto’s maken en hier de poses voor uitleggen.

Hierna gingen we ook nog verder met enkele actiefoto’s. Hierbij is voornamelijk de timing belangrijk. Daarbij was het dan ook leuk om te zien hoe verschillende honden ook een andere timing hebben tijdens de actiefoto’s.

Nadien wandelden we even verder naar een gedeelte in het bos met een mooie boomstronk. Hier maakten we dan nog enkele foto’s.

Ondertussen waren de volgende modellen ook aangekomen: twee leuke Tollers. Van deze knappe honden maakten we ook enkele foto’s bij de boomstam in het bos. Nadien gingen we weer naar het grasveld om daar nog enkele portretfoto’s te maken, alsook enkele connectiefoto’s met de baasjes.

Toen de tweede modellen aankwamen was er ineens een probleem met de camera van de cursist. Deze wou niet meer aangaan. Even snel nadenken, en we hadden een oplossing. Ik had gelukkig mijn oude camera en lens nog bij. Aangezien deze ook van Nikon was, zoals de camera van de cursist, kon ze deze gebruiken en kon ze er ook snel mee overweg. Gelukkig vonden we dus snel een oplossing.

Tijdens de workshop hadden we dus verschillende modellen en konden we verschillende poses en locaties uitproberen.

Nabewerking workshop hondenfotografie

Na het praktijkgedeelte vertrokken we naar mij thuis voor de nabewerking van de foto’s. Hierbij kwamen de verschillende stappen die ik gebruik binnen de nabewerking van mijn foto’s aan bod. De cursist leerde enkele nieuwe technieken kennen.

Eerst bewerkte ik één van de gemaakte foto’s en legde ik helemaal uit welke stappen ik deed en waarom. Hierdoor kon de cursist dit goed opschrijven om zeker te onthouden. Nadien bewerkten we samen nog een foto. Zo kreeg de cursist de uitgelegde technieken ook meteen in de hand.

Na de workshop

Na de workshop stuurde ik nog een mailtje met de informatie van de verschillende modellen. Alsook een kleine enquête om te vragen welke verbeterpunten er waren en wat ze vond van de workshop. Hierbij kreeg ik een hele leuke reactie. Benieuwd naar deze reactie? Je leest ze hier:

” De workshop bij Hannelore was absoluut de moeite. Als beginnend fotograaf heb ik heel veel aan de workshop gehad.”

Workshop hondenfotografie

Hondenfotografie, Boom, België

Het was een leuke dag met een leuke cursist en leuke modellen. De workshop hondenfotografie was dus zeker geslaagd.

Ook zin gekregen in het volgen van een workshop? Bekijk hier alle opties. Of neem contact op.

Voor meer foto’s of filmpjes achter de schermen van de workshops kan je altijd eens kijken op mijn Instagram.