Actiefoto’s honden

Goede en scherpe actiefoto’s maken van honden is enorm moeilijk. Als hondenfotograaf of hondeneigenaar is het je waarschijnlijk al eens overkomen dat je geen enkele scherpe actiefoto hebt van je fotoshoot. Je vraagt je nu dus waarschijnlijk af: “ja maar, hoe maak ik scherpe actiefoto’s van mijn hond?” In deze blog geef ik je enkele tips om betere actiefoto’s te maken van een hond.

Bekijk eerst hoe de hond beweegt

Allereerst kan je best eerst een oefenrondje doen. Hierbij laat je de hond al eens naar je toe lopen, zonder dat je foto’s maakt. Zo zie je al eens hoe de hond die je wil fotograferen loopt. Dit is belangrijk omdat niet iedere hond dezelfde snelheid of techniek heeft. Door al eens goed te kijken ben je al beter voorbereid voor de actiefoto’s van de hond.

Zet je sluitertijd hoger voor scherpe actiefoto’s van honden

Hoe hoger je de sluitertijd zet, en dus hoe korter de sluitertijd is, hoe beter beweging wordt bevroren op de foto. Hierbij raad ik zeker aan om 1/750 aan te houden bij een trage tot normale snelheid van de hond. Heb je een snellere hond voor je lens, dan kies je best voor een sluitertijd tussen de 1/1000 en 1/1500.

Natuurlijk hangt je sluitertijd ook af van het licht dat je ter beschikking hebt. Toch raad ik aan om je sluitertijd echt niet lager te zetten dan 1/750. Zet dan eerder je ISO naar boven. En zet altijd je diafragmagetal zo laag mogelijk, dus zo open mogelijk. Dit is afhankelijk van je lens.

Zet je camera op ‘continue focus’ voor actiefoto’s van honden

Wanneer je dit kiest zal je camera continue scherpstellen op het scherpstelpunt dat jij hebt gekozen. Deze manier van scherpstellen is het beste bij actiefoto’s bij honden.

Ps. Zelf gebruik ik deze stand ook vaak voor portretfoto’s. Dit aangezien honden vaak in beweging zijn.

Het moment voor een goede actiefoto van een hond

Het moment waarop je je actiefoto neemt is zeer belangrijk. Deze kan de foto maken of kraken. Hierbij zorg je best voor een opwaartse beweging. Dit betekent dat de voorbenen van de hond in de lucht zijn.

Als we een neerwaartse beweging vastleggen ziet de foto er meestal wat klungelig uit. Een neerwaartse beweging is dus wanneer de voorpoten al op de grond staan, terwijl de achterpoten nog in de lucht zijn.

Conclusie

Natuurlijk is het belangrijk om na het lezen ook aan de slag te gaan. Oefenen, oefenen, oefenen is de boodschap. Het leren timen en scherpstellen met actiefoto’s met een hond is het allerbelangrijkste.

Heb je geoefend op actiefoto’s? Deel zeker je resultaten en tag me op Instagram. Of stuur me je foto’s via mail.

Heb je na het lezen van deze blogpost zin om meer te leren over hondenfotografie en het nemen van actiefoto’s? Bekijk hier de opties om een workshop te volgen om je hondenfotografie naar een hoger niveau te tillen.