13 Tips voor je paardenfotoshoot

Een paardenfotograaf boeken voor een paardenfotoshoot om prachtige foto’s te maken van je trouwe viervoeter is een grote stap. Je wilt er dus het beste van maken. Een fotoshoot is een hele ervaring waar je lang naar uitkijkt. Je wilt natuurlijk dat alles perfect verloopt. Hierbij geef ik je enkele tips om jezelf en je paard voor te bereiden op een paardenfotoshoot.

Bij het boeken van je fotoshoot

 1. Denk na over wat je verwacht van je paardenfotoshoot. Heb je specifieke wensen? Laat dit zeker weten zodat je later niet teleurgesteld bent als deze wensen door een bepaalde fotograaf niet vervuld kunnen worden. Je kan bijvoorbeeld een moodboard maken en dit delen met de fotograaf. Hiervoor kan je ook eens kijken op de Instagram-pagina of facebookpagina van je favoriete paardenfotograaf. Ook kan je eens kijken in het portfolio van verschillende paardenfotografen.
 2. Laat zeker aan de fotograaf weten op welke locatie de fotoshoot door zou gaan. Je kan deze met woorden beschrijven, maar foto’s zijn toch wel beter.

Één tot twee weken op voorhand

 1. Als je van plan bent om foto’s te maken met je halster of hoofdstel moet je deze poetsen.  Wil je rijfoto’s maken? Zorg dan ook zeker dat je dekje gewassen is.
 2. Als het mogelijk is kan je je paard al eens naar de locatie brengen. Zo is de locatie op de dag van de shoot niet volledig nieuw. 
 3. Knip de staart van je paard recht en zorg ervoor dat de manen er ook goed uitzien.

De avond voor je paardenfotoshoot

 1. Was je paard de avond voor de paardenfotoshoot. Zo is hij (hopelijk) de volgende dag nog proper en is een gewone poetsbeurt voldoende.
 2. Leg de kledij klaar die je aan wilt doen tijdens de shoot. Trek geen drukke prints of felle kleuren aan. Als je rijfoto’s wilt is het leuk om je kledij af te stemmen op je dekje. Wil je iets helemaal anders doen? Je kan ook een prachtige jurk gebruiken die ik beschikbaar heb.

De dag van je paardenfotoshoot

 1. Heb je een energiek paard? De dag van je fotoshoot rijden kan dan een slim plan zijn. Als je dit doet zal je paard rustiger zijn tijdens de fotoshoot en zal het makkelijker zijn om prachtige resultaten te bekomen. Zorg wel dat je op tijd rijdt, zodat je paard niet bezweet is tijdens je paardenfotoshoot. 
 2. Ga op tijd naar je paard. Er kunnen steeds verrassingen opduiken: je paard heeft vannacht in de modder gerold en ziet er niet uit, je paard staat helemaal achteraan op de wei, etc. Zorg dat je genoeg tijd hebt om je paard klaar te maken. Zo hebben jullie beide minder stress.
 3. Het is altijd handig als je een extra persoon kan meenemen (Vb. je vriend(in), je mama, je papa, …). Deze kunnen helpen met het paard af te leiden. Ook snoepjes meenemen kan hier handig voor zijn. 
 4. Smeer voor de paardenfotoshoot de hoeven van je paard in met hoefolie. Let wel op dat de hoefolie dezelfde kleur heeft als de hoeven van je paard. Doe je dit niet, dan ziet het er vreemd uit. Heeft je paard verschillende kleuren hoeven? Gebruik slechts één kleur hoefolie. 
 5. In de zomer is het een must om vliegenspray mee te nemen. 
 6. Zorg bij rijfoto’s dat alle riempjes goed vastzitten zodat er niets rond zit te zweven.

Wil je zelf graag foto’s met je paard? Boek hier je fotoshoot.